O rašyti noriu apie labai karštą, tikriausiai karščiausią šiais metais, dieną vaikiuko krikštynoms keptus keksiukus. Kadangi keksiukai turėjo atlaikyti ne tik kelionę į kitą miestą, bet ir didelį karštį, rinkomės ne patį skaniausią, bet geriausiai formą išlaikantį kremą. Panašu, kad planą įgyvendinti pavyko.
Pats keksiuko biskvitas labai paprastai ir greitai pagaminamas, nėra per saldus, o ir skonis jo lengvas. Kremo, pagaminto iš nurodyto kiekio produktų, pakako 36 keksiukams ir dar liko. O kremą tepiau jo tikrai negailėdama. Pačių keksiukų, tiesa, gavosi 20. Beveik tiek ir reikėjo. Tiek keksiukus, tiek kremą gaminau pagal amerikietiškus receptus, kur visų produktų kiekiai surašyti ne gramais, o puodeliais ir šaukšteliais. Gamindama produktus taip ir matavau. Tam turiu nusipirkusi specialius semtuvėlius ir šaukštelius, todėl niekada jų nekonvertuoju į gramus ir visada žinau, kad produktus atmatuoju tiksliai. Konvertuoju nebent sudarydama pirkinių sąrašą ir skaičiuodama, kiek sviesto, cukraus ar kreminio sūrio reikia nusipirkti. Tam puikiai pasitarnauja internetuose randamos skaičiuoklės. Šiame recepte kiekius taip ir surašiau - puodeliais ir šaukšteliais.
Naudojau:
2,5 puodelio miltų
2,5 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelį druskos
4 kiaušinius
1,5 puodelio cukraus
1 puodelį saulėgrąžų aliejaus
1 puodelį grietinės
1 šaukštelį vanilės ekstrakto
braškes ir avietes
Kremui reikės:
1,5 puodelio ir 2 šaukštų cukraus
2/3 puodelio vandens
6 kiaušinių baltymus
Gaminimas:
1. Pradedame nuo keksiukų. Dubenyje sumaišomi sausi produktai - miltai, kepimo milteliai ir druska.
2. Atskirame dubenyje iki lengvų putų išplakami kiaušiniai, suberiamas cukrus ir taip pat gerai išplakama. Dar įplakamas aliejus ir vanilė.
3. Į kiaušinio ir cukraus plakinį per porą kartų įmaišomi miltai ir grietinė. Maišoma, kol masė taps vientisa.
4. Keksiukų kepimo skarda išklojama popieriniais krepšeliais ir į juos įdedama po vieną ar po keletą uogų, priklausomai nuo jų dydžio ir įnorių.
5. Keksiukų tešla supilama į krepšelius ir kepama iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
5. Iškepę keksiukai ištraukiami iš orkaitės ir paliekami ramybėje, kol visiškai ataušta.
6. Kol keksiukai aušta, ruošiamas kremas. Nedideliame puode užkaitinamas vanduo ir 1,5 puodelio cukraus. Virinama maišant, kol ištirpsta cukrus. Sirupas užverdamas ir keletą minučių pavirinamas.
7. Atskirame dubenyje iki minkštų putų išplakami kiaušinių baltymai. Susiformavus putoms ir jų viršūnėlėms, pamažu sudedami likę 2 šaukštai cukraus ir plakama toliau, kol cukrus gerai išsimaišo.
8. Užviręs sirupas pamažėle, bet nuolatine srove ir nuolat iš lėto maišant supilamas į kiaušinių baltymų masę. Jau kai sirupas visas supiltas, pradedama plakti dideliu greičiu ir plakama, kol mišinys visiškai atvėsta ir susiformuoja tvirtos, bet ne sausos, blizgios viršūnėlės. Plakama apie 7 minutes.
9. Keksiukai iš karto puošiami kremu ir uogomis, jei tik norisi. Taip papuošti keksiukai gali atlaikyti porą dienų.
Originalus keksiukų receptas iš Natasha's Kitchen.
Originalus kremo receptas iš Martha Stewart.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą