Lapiniai kopūstai (kale) yra retenybė Lietuvoje. Tikiuosi, kad ne ilgam. Angliškuose ir amerikietiškuose internetuose gausu begalės receptų, ką iš jų pagaminti. Visi jie giria šį kopūstą kaip labai maistingą ir vertingą. Naudojamas jis ir žaliesiems kokteiliams, ir troškiniams, ir salotoms.
Tai jau kai randu kurioje nors parduotuvėje tų lapinių kopūstų, naujojo supermaisto, visada jų nusiperku. O vienoje Klaipėdos IKI parduotuvėje aptikau puskilogramio svorio didelę pakuotę šių žalumynų. Ir dar jiems nuolaida buvo. Tai žinoma, kad iš pradžių nusipirkau ir tik po to pradėjau ieškoti, ką iš jų pasigaminti.
Antras keblumas buvo rasti Klaipėdoje virtų avinžirnių. Goddamit! Vilniuje netoli namų turėjau bent tris parduotuves, kur jų be vargo rasdavau. Ir dar kelių rūšių. Ir skirtingo dydžio skardinėse. Prisimindama, kad Rimi turi savo prekės ženklo virtus avinžirnius, nuvažiavau į didžiausią šio tinklo parduotuvę. Radau. Kaip greit prie gero priprantama, ar ne? Bet į kito apsilankymo Vilniuje pramogų sąrašą teks įtraukti ir apsilankymą Assorti parduotuvėje.
Apie patį patiekalą nėra daug ką pasakoti - lapinių kopūstų pagrindas su traškiais ir aštriais avinžirniais. Man buvo skanu, patiko. Tik, kaip dažnai pasitaiko pastaruoju metu, padauginau prieskonių ir mažumėlę spjaudžiausi ugnimi.
2 - 3 porcijoms reikės:
2 saujų lapinių kopūstų (kale) lapų
1 česnako
1 skardinės konservuotų avinžirnių
3 šaukštų Garam Masala prieskonių mišinio
poros šauktšų alyvuogių aliejaus
1/4 puodelio tahini pastos
2 citrinų sulčių
1-2 šaukštų medaus
druskos ir pipirų
Gaminimas:
1. Avinžirniai nusunkiami, nuplaunami ir nusausinami. Po to jie sumaišomi su Garam Masala prieskonių mišiniu.
2. Česnakas išskaidomas skiltelėmis, bet nenulupamas.
3. Avinžirniai ir česnakas dedami į skardą, pašlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
4. Kol avinžirniai ir česnakai skrunda, lapiniai kopūstai supjaustomi, sudedami į salotų indą, apipilami šiek tiek citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus bei sumaigomi tarp rankų.
5. Iškepusios česnako skiletelės nulupamos, sutrinamos šakute ir sumaišomos su kitais padažo ingredientais - tahini pasta, citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, medumi, druska ir pipirais. Padažo skonį galima reguliuoti pagal savo pomėgius, o jei jis per tirštas - praskiesti truputėliu karšto vandens.
6. Lapiniai kopūstai sumaišomi su padažu, apibarstomi prieskoniuotais skrudintais avinžirniais. Ir viskas. Ir valgom.
Originalus receptas iš Minimalist Baker.
Ar gaminčiau dar kartą? Hm, nežinau. Gal.
Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Įdėčiau mažiau Garam Masala prieskonių. Nepatiko ugnim spjaudytis.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą