2015 m. liepos 6 d.

Lipnūs šonkauliai pagal paleo ir agurkų salotos

Kai rašiau, kad labiausiai  mėgstu burgerius, visai buvau pamiršusi tokį gėrį kaip šonkauliai. Ne tie įprastiniai lietuviški virti, bet amerikietiški lipnūs šonkauliukai. Kai viskas limpa prie pirštų ir žandų, o mėsa tiesiog byra nuo kaulo. Gėris absoliutus. Ir kaimynų šuo laimingas, gavęs kalną kauliukų.
Tam, kad mėsa byrėtų nuo kaulų, sprendimo variantai yra du - arba išmarinuotus šonkaulius porą valandų kepti orkaitėje, arba juos iš pradžių išvirti ir tik tada marinuoti. Šis pastarasis variantas man priimtinesnis, nes nors ir sugebu iškepti sudėtingiausią pyragą, bet neprideginti mėsą man vis dar yra iššūkis.
Prieš keletą metų viename BBC Good Food žurnalo numeryje radau puikų lipniųjų šonkauliukų receptą. Pagal jį, šonkaulius iš pradžių reikia aptroškinti orkaitėje kolos ir vandens mišinyje. Taip, šonkauliai apverdami koloje! Bet skonis - fantastiškas. O lipniojo marinato vienas iš pagrindinių ingredientų yra cukrus ir/arba medus. Taip pat dedamas kečiupas, sojos padažas. Cukraus aš juk nevalgau, kola, kečiupas irgi didelis blogis, todėl pasitelkiau savo mėgstamąją Claire Yates knygą "Optimali sveikata pagal paleo mitybą" ir radau ten puikų šonkauliukų receptą. Marinato lipnumas ir saldumas išgaunamas naudojant datules. Tiesa, autorė siūlo šonkaulius porą valandų kepti orkaitėje. Šioje vietoje nukrypau nuo recepto ir padariau taip, kaip įpratusi ir kaip man saugiau.
Be to, vietoje tamari padažo naudojau sojos padažą, kurio paleo mityba nepripažįsta tinkamu maisto produktu. Tiesiog kartais prabyla mano suvalkietiškų genų dalis ir neleidžia išmesti dar nesugedusio maisto produkto. Prieš pirkdama tamari padažą turiu sunaudoti sojas. Dėl naudoto sojos padažo šis marinatas nėra absoliučiai suderinamas su paleo mityba.
Prie šonkauliukų taip pat padariau labai paprastas, bet be galo skanias agurkų salotas.

LIPNŪS ŠONKAULIAI PAGAL PALEO


Naudojau: 

1,5 kg kiaulės šonkaulių
1 svogūnas
1 morka
2 lauro lapai
Juodieji pipirai ir druska
Marinatui reikės:
Mažos skardinės marinuotų pomidorų be odelės
1 šaukštelio balto vyno acto
3 šaukštai sojos padažo (arba tamari padažo)
2-3 cm ilgio sutarkuotas imbiero gabalėlis
1 jalapeno pipiriukas (be sėklų)
8 datulės be kauliukų
1/2 šaukštelio kajeno pipirų
Šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas: 

Iš pradžių išverdami šonkauliai. Į užvirusį vandenį sudedamos daržovės ir prieskoniai - į keturias dalis perpjautas svogūnas, stambiais griežinėliais supjaustyta morka, lauro lapai, pipirai, druska. Sudedami šonkauliai. Kai vanduo vėl užverda, ugnis sumažinama ir karts nuo karto šaukštu nugriebiami riebalai nuo paviršiaus. Išvirę šonkauliai nusunkiami ir paliekami ataušti. Likęs sultinys sunaudojamas sriuboms virti. Kadangi šįkart jo gavosi daugiau, negu sugalvojau jam greito sunaudojimo būdus, viską supilsčiau į šaldymo indelius ir užšaldžiau ateičiai.
Marinato ingredientai virtuviniame kombaine (arba blenderiu) susmulkinami iki maždaug vientisos masės. Paragavus galima vieno ar kito ingrediento įdėti daugiau. Man norėjosi aštrumo, todėl įdėjau papildomai sojos padažo ir kajeno pipiro. Ir vis tiek norėjosi dar aštriau.
Atvėsę šonkauliai aptepami marinatu ir paliekami marinuotis bent 2 valandoms, bet aš juos šaldytuve išlaikiau tikrai ne mažiau kaip parą.
Įkaitinus grilį šonkauliai kepami apie 15-20 minučių, kol gražiai apskrunda. Galima kepti ir orkaitėje. Į stalą tiekiami tuojau pat.


Originalus marinato receptas iš Claire Yates "Optimali sveikata pagal paleo mitybą".

Ar gaminčiau dar kartą? Tikrai taip. Aš gi mėgstu lipniuosius šonkauliukus! Pagal šį receptą viskas pavyko būtent taip, kaip aš mėgstu. Šonkauliukai buvo lipnūs, o mėsa lengvai  byrėjo nuo kauliukų. Taip lengvai, kad pora kauliukų nukrito bekeliant šonkauliukus nuo grotelių į lėkštę. Kačiukų džiaugsmui.

Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Aštrumo! Norisi daugiau aštrumo! Ir gal datulių dar keliomis daugiau įdėčiau, kad šonkauliukai būtų dar lipnesni. Ir kai pabaigsiu sojų padažą, tikrai naudosiu tamari.

AGURKŲ SALOTOS


Naudojau: 
5 nelabai dideli agurkai
Pusė puodelio graikiško jogurto
Šviežiai malti pipirai
Rausvoji himalajų druska
Krapai

Gaminimas: 
Kaip gaminti salotas? Viską, kas pjaustoma, supjaustyti, kas malama - sumalti. Viską sukrauti į dubenį ir sumaišyti. Ir mėgautis. 

Originalus receptas iš Tried and Tasty

Ar gaminčiau dar kartą? Jau ne kartą gaminau ir gaminsiu toliau. 

Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Ogi nieko! Labai skanu taip, kaip yra.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą