2015 m. rugsėjo 27 d.

Obuolių pyragas su grietinės kremu ir figomis

Kad reikia kepti būtent tokį obuolių pyragą mane įkalbėjo draugė M. Sakė, kad jau kai jį iškepa ir nuneša darban, šį kolegės sunaikina labai greitai. Hm. Kaip ten bebūtų, obuolių pyragai nėra mano labai mėgiami. Nežinau kodėl. Obuolius labai mėgstu, bet obuolių pyragus nelabai. Bet kartais taip jau nutinka, kad ateina tas metų laikas, kai obuolių virtuvėje būna daugiau, negu jų pavyksta suvalgyti nesugaminus į kokius pyragus, sūrius, košes ar pan. Ir dar nutinka nusipirkti parduotuvėje labai neskanių obuolių. Ant maišelio buvo užrašyta, kad ir lietuviški, ir iš kažkokio ūkio, todėl ir pirkau. Obuoliai prastovėjo virtuvėje porą savaičių ir nė trupučio neapgedo, neapvyto ir niekaip kitaip nepasikeitė. Še tai tau obuoliai iš ūkio.
Taip ir atėjo eilė tam draugės išreklamuotam pyragui. Jis dar ir pavadinimą turi - Svetajevskij. Už kokius nuopelnus jis taip pavadintas, tikrai nesigilinau. Man gerokai įdomiau patiekalo skonis, negu jo pavadinimas. Dar leidau sau paimprovizuoti ir pyrago viršų papuošiau pjaustytomis figomis. Pyragas gavosi tikrai labai skanus - išorinė tešla buvo labai traški, o kremas - labai švelnus ir ne per saldus. Žinoma, cukraus kiekį galima reguliuoti pagal pomėgius ir įpročius. Ir tie nevykėliai obuoliai pyrage puikiai atsiskleidė. Ir pyragas buvo suvalgytas taip greitai, kad pjūvio nuotraukos padaryti ir nespėjau.




Reikės: 

150 g sviesto
2 puodelių (tešlai) ir 2 valgomų šaukštų (kremui) miltų
1/2 puodelio (tešlai) ir 1 puodelio (kremui) grietinės
1 šaukštelio kepimo miltelių
8 vidutinio dydžio obuolių
3/4 puodelio cukraus
2 kiaušinių
1,5 figos

Gaminimas: 

1. Kepimo indas ištepamas sviestu ir apibarstomas miltais. Atvėsintas tirpintas sviestas supilamas į miltų ir kepimo miltelių mišinį, sudedama tešlai skirta grietinė ir išminkoma tešla. Ji gaunasi labai minkšta ir paslanki. Tešla dedama į kepimo indą ir rankomis bei pirštais išstumdoma taip, kad dengtų indo dugną ir kraštus. Nieko kočioti nereikia. Tešla tokia minkšta, kad puikiai pasiduoda visiems stumdymams. Formuodama tešlos pagrindą nemažai laiko paskyriau kampams ir padariau juos stačius.
2. Gaminamas kremas - suplakami kiaušiniai, cukrus, grietinė, įmaišomi miltai.
3. Obuoliai nulupami ir supjaustomi plonomis riekelėmis.
4. Į tešlos pagrindą dedamas sluoksnis obuolių, supilama pusė kremo, dedamas dar sluoksnis obuolių, supilamas likęs kremas. Viršus išlyginamas mentele.
5. Kadangi turėjau nepanaudotą figą su puse (pusę figos buvau suvalgiusi pusryčiams su avižinių dribsnių koše), jas supjausčiau griežinėliais ir išdėliojau ratu pyrago viršuje.
6. Pyragas kepamas iki 180 laipsnių įkaitintoje temperatūroje 40-50 minučių ir valgomas kitą dieną.





Originalus receptas iš ritosreceptai.lt.

Ar gaminčiau kitą kartą? Aha. Tokius kreminius pyragus aš mėgstu. Tik kadangi šis pyragas valgomas atvėsęs kitą dieną nuo jo iškepimo, jis tikrai netinka nekantriems valgytojams ir tiems atvejams, kai pyrago norisi karšto su ledais čia ir dabar.

Ką daryčiau kitaip kitą kartą? O kodėl nepabandžius užtepti sluoksnio spanguolių ar bruknių uogienės?


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą