Šio patiekalo aprašymas užtruko gan ilgai. Vis jį atidėliojau ir tikrai nežinau, kodėl. Gal kad niekaip nesugalvojau, kaip aprašyti šį troškinį. Bet juk ne kiekvienam patiekalui reikia labai ilgos įžangos ir priešistorės, kaip ir iš kur jis atkeliavo.
Apie jautienos cimesą galiu pasakyti tiek, kad tai yra vienas iš puikiausių kada nors gamintų ir valgytų patiekalų. Gaminimo eiga labai paprasta, ingredientų vos keletas ir visi paprasti, o rezultatas - fantastiškas. Mėsa taip gerai išsitroškina, kad subyra vos paliesta šakute. Tikrai negaila tų ilgų valandų jį troškinant. Sakyčiau, puikus šventinis patiekalas, kai nesinori labai ilgai krapštytis ties virykle (tas keturias valandas, kol troškinys darbuojasi orkaitėje, galima skirti kitiems darbams, reikalams ar patiekalams), kai baisu ką nors sugadinti ir patiekalą pagaminti neskanų ir nepavykusį (svarbiausia - neskubėti ir neskubinti jo toje orkaitėje), bet kai tuo pačiu norisi visus išversti iš koto (ir iš klumpių) patiekalo skoniu.
Jautienos cimesą valgiau ir gaminau ne pirmą kartą. Nors šįkart nieko nešventėme, bet puikus oras, skanus maistas ir geras vynas savaime tapo maža švente. Beje, vynas - Castillo de Albai Reserva 2008 rioja - labai tiko prie troškinio. Puikiai atsvėrė troškinio saldumą. Vaisių poskonio, o kvapas ir skonis labai panaušus į troškinio kvapą. Nesu vynų specialistas, bet man šitas vynas ir šitas troškinys puikiai derėjo.
Naudota:
1,5 kg jautienos
1 svogūnas
8 skiltelės česnako
10 nelabai didelių morkų
6 sultingų apelsinų sultys
sauja džiovintų slyvų
500 ml vištienos sultinys
1 cinamono lazdelė
Gaminimas:
1. Jautiena nuplaunama, gerai nusausinama virtuviniu rankšluosčiu ir supjaustoma 6-8 cm dydžio gabaliukais.
2. Inde, kuriame bus troškinama, įkaitinamas aliejus ir iš visų pusių gerai apkepinami jautienos gabalėliai. Jei tik apkepinami, iki galo jų iškepti ar paskrudinti tikrai nereikia. Apkepti jautienos gabalėliai išimami iš troškintuvo, sudedami į lėkštę ir pabarstomi druska bei pipirais.
3. Tame pačiame troškintuve pakaitinama nauja porcija aliejaus ir jame apkepami pusžiedžiais pjaustyti svogūnai. Čia jie pabarstomi druska ir pipirais bei kepami ant vidutinės ugnies, kol suminkštėja.
4. Į troškintuvą supilamos apelsinų sultys ir vištienos sultinys (galima naudoti ir vandenį vietoje sultinio), įmetama cinamono lazdelė ir lauro lapai. Visai tai užverdama, mediniu šaukštu ar silikonine mentele nuo dugno nugramdant prikepusius svogūnus.
5. Kai skystis užverda, sudedami smulkinti česnakai ir jautienos gabalėliai. Troškintuvas uždengiamas dangčiu arba aliuminio folijos lakštais.
6. Troškintuvas su nuostabiu jo turiniu dedamas į orkaitę ir 160 laipsnių temperatūroje troškinama dvi valandas. Kas gerą pusvalandį patikrinama, ar puode yra pakankamai vandens. Jei vandens nepakankamai - papildoma trupučiu vandens ar sultinio.
7. Morkos supjaustomos stambesniais griežinėliais, o slyvos perpjaunamos pusiau ir sudedamos į troškintuvą. Viskas palaistoma troškintuve esančiu skysčiu, vėl uždengiama ir troškinama orkaitėje dar bent 2 valandas.
Originalus receptas iš Nida Degutienė "Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena".
Ar gaminčiau dar kartą? Taip, taip ir dar kartą taip. Tikrai verta tas keturias valandas laukti, kol mėsa išsitroškina. Ji ne ir be galo skani, ir minkšta. Kartu ir saldi, bet ne per daug. Beje, tikrai tinka paleo mitybos šalininkams ir kitiems, besimaitinantiems sveikai.
Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Kartu su morkomis galima įdėti ir bulvių, tačiau jų man čia tikrai nė trupučio netruko. Nei troškintų, nei atskirai virtų. Na, nebent žiemą, kai norėsis sotesnio maisto, nuomonė pasikeis.
Apie jautienos cimesą galiu pasakyti tiek, kad tai yra vienas iš puikiausių kada nors gamintų ir valgytų patiekalų. Gaminimo eiga labai paprasta, ingredientų vos keletas ir visi paprasti, o rezultatas - fantastiškas. Mėsa taip gerai išsitroškina, kad subyra vos paliesta šakute. Tikrai negaila tų ilgų valandų jį troškinant. Sakyčiau, puikus šventinis patiekalas, kai nesinori labai ilgai krapštytis ties virykle (tas keturias valandas, kol troškinys darbuojasi orkaitėje, galima skirti kitiems darbams, reikalams ar patiekalams), kai baisu ką nors sugadinti ir patiekalą pagaminti neskanų ir nepavykusį (svarbiausia - neskubėti ir neskubinti jo toje orkaitėje), bet kai tuo pačiu norisi visus išversti iš koto (ir iš klumpių) patiekalo skoniu.
Jautienos cimesą valgiau ir gaminau ne pirmą kartą. Nors šįkart nieko nešventėme, bet puikus oras, skanus maistas ir geras vynas savaime tapo maža švente. Beje, vynas - Castillo de Albai Reserva 2008 rioja - labai tiko prie troškinio. Puikiai atsvėrė troškinio saldumą. Vaisių poskonio, o kvapas ir skonis labai panaušus į troškinio kvapą. Nesu vynų specialistas, bet man šitas vynas ir šitas troškinys puikiai derėjo.
Naudota:
1,5 kg jautienos
1 svogūnas
8 skiltelės česnako
10 nelabai didelių morkų
6 sultingų apelsinų sultys
sauja džiovintų slyvų
500 ml vištienos sultinys
1 cinamono lazdelė
Gaminimas:
1. Jautiena nuplaunama, gerai nusausinama virtuviniu rankšluosčiu ir supjaustoma 6-8 cm dydžio gabaliukais.
2. Inde, kuriame bus troškinama, įkaitinamas aliejus ir iš visų pusių gerai apkepinami jautienos gabalėliai. Jei tik apkepinami, iki galo jų iškepti ar paskrudinti tikrai nereikia. Apkepti jautienos gabalėliai išimami iš troškintuvo, sudedami į lėkštę ir pabarstomi druska bei pipirais.
3. Tame pačiame troškintuve pakaitinama nauja porcija aliejaus ir jame apkepami pusžiedžiais pjaustyti svogūnai. Čia jie pabarstomi druska ir pipirais bei kepami ant vidutinės ugnies, kol suminkštėja.
4. Į troškintuvą supilamos apelsinų sultys ir vištienos sultinys (galima naudoti ir vandenį vietoje sultinio), įmetama cinamono lazdelė ir lauro lapai. Visai tai užverdama, mediniu šaukštu ar silikonine mentele nuo dugno nugramdant prikepusius svogūnus.
5. Kai skystis užverda, sudedami smulkinti česnakai ir jautienos gabalėliai. Troškintuvas uždengiamas dangčiu arba aliuminio folijos lakštais.
6. Troškintuvas su nuostabiu jo turiniu dedamas į orkaitę ir 160 laipsnių temperatūroje troškinama dvi valandas. Kas gerą pusvalandį patikrinama, ar puode yra pakankamai vandens. Jei vandens nepakankamai - papildoma trupučiu vandens ar sultinio.
7. Morkos supjaustomos stambesniais griežinėliais, o slyvos perpjaunamos pusiau ir sudedamos į troškintuvą. Viskas palaistoma troškintuve esančiu skysčiu, vėl uždengiama ir troškinama orkaitėje dar bent 2 valandas.
Originalus receptas iš Nida Degutienė "Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena".
Ar gaminčiau dar kartą? Taip, taip ir dar kartą taip. Tikrai verta tas keturias valandas laukti, kol mėsa išsitroškina. Ji ne ir be galo skani, ir minkšta. Kartu ir saldi, bet ne per daug. Beje, tikrai tinka paleo mitybos šalininkams ir kitiems, besimaitinantiems sveikai.
Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Kartu su morkomis galima įdėti ir bulvių, tačiau jų man čia tikrai nė trupučio netruko. Nei troškintų, nei atskirai virtų. Na, nebent žiemą, kai norėsis sotesnio maisto, nuomonė pasikeis.
Laba diena, kelis kartus jau gaminau pagal Jūsų receptą, tikrai skaniai gaunasi, bet noriu paklausti kokią jautienos dalį geriausiai naudoti šiam patiekalui
AtsakytiPanaikinti