2015 m. liepos 8 d.

Šokoladiniai keksiukai su vyšniomis ir zefyriniu kremu

Labai mėgstu kepti saldumynus ir, kaip bebūtų keista, galiu jų ramia širdimi nevalgyti. Tikriausiai todėl juos dažniausiai kepu kokia nors proga, arba kai kas nors paprašo.
Keksiukų kepimas ir puošimas kremais ar kitais dekoratyviniais elementais man yra tarsi meditacija. Be galo mėgstu patį ruošimosi kepti procesą - sumąstau, koks bus biskvitas, koks prie jo derėtų kremas ir kaip jį dekoruoti. Kartais užtenka tik kremo kepurėlės, o kartais reikia pasitelkti visus fantazijos ir interneto platybių resursus ir puošti iš saldainių sudėliojant monstrų veidukus.
Neseniai kepiau ganėtinai klasikinį variantą - šokoladinius keksiukus su vyšniomis. O kad kremas atlaikytų karščius, buvo pasirinktas zefyrinis (marshmallow) kremas.

Keksiukų tešlai reikės: 
150 g juodo kartaus šokolado
150 g sviesto
3 kiaušinių
100 g cukraus
50 g miltų

Kremui reikės: 
1 šaukšto želatinos
1/3 puodelio ir 1/4 puodelio vandens
1 puodelio cukraus

Keksiukų gaminimas:

Šokoladas ir sviestas ištirpinamas mikrobangėje. Kiaušiniai ir cukrus išplakami iki lengvų putų. Į kiaušinio plakinį supilami miltai ir viskas išmaišoma. Galiausiai supilamas šokolado ir sviesto mišinys ir viskas išmaišoma iki vientisos masės.
Keksiukų skarda išklojama norimos spalvos popierėliais. Į popierėlius iš pradžių sudedamos vyšnios be kauliukų. Vėliau supilama tešla. Kad būtų paprasčiau tešlą supilstyti į popierėlius, iš pradžių ją supyliau į ąsotį vandeniui ir jau tada po truputį supilsčiau. Kadangi tešla gaunama labai skysta, pilstant tešlą šaukštu viskas aplinkui smarkiai išsimurzina.
Keksiukai kepami iki 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių. Iš orkaitės ištraukti keksiukai paliekami ataušti ir tik ataušę puošiami kremu.
Kai keksiukai jau beveik atvėsę, galima pradėti gaminti kremą. Jį reikės sunaudoti iš karto, todėl neverta skubėti su jo gamyba.
Želatina užpilama 1/3 puodelio vandens ir paliekama išbrinkti. Kol želatina brinksta, mažame puode užvirinti likusį 1/4 puodelio vandens ir cukrų. Sirupą virti, kol jis gerai įsiburbuliuos, šlapiu silikoniniu šepetėliu vis perbraukiant puodo šonus, kad nesusikristalizuotų cukrus. Užvirusį sirupą supilti į išbrinkusią želatiną ir viską gerai išmaišyti, kol želatina ištirps, maždaug vieną minutė. Pravėsęs mišinys plakamas mikseriu dideliu greičiu apie 10 minučių, kol susiformuoja minkštos ir blizgios "viršukalnės".
Keksiukai iš karto puošiami kremu, kadangi jis labai greitai stingsta. O kad būtų gražiau, keksiukų kepurėles papuošiau trešnėmis.


Iš tokio kiekio tešlos gavosi 10 keksiukų. Kremo irgi užteko visiems, atliko labai nedaug. Keksiukai buvo minkšti, drėgni ir labai šokoladiniai, o kremas - tikras tąsus zefyras.

Originalūs receptai: keksiukų receptas iš Saulėtos virtuvės, kremo - iš Martha Stewart Cupcakes knygos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą