2015 m. liepos 2 d.

Orkaitėje kepta menkė ir cukinių salotos

Šiandien buvo karšta diena. Tokia, kai norisi tingiai gulėti su knyga lauke, o ne pusę dienos krapšytis virtuvėje. Tokia karšta, kad valandą prabuvusi lauke pakeičiau odos spalvą ir tapau raudonode. Nepamenu, kad kada nors anksčiau būčiau taip staigiai ir taip raudonai degusi. Pastaruoju metu mano oda ypatingai jautri ir ypatingai isterikuojanti. Vien dėl jos isterikų ir ryžausi pagaliau keisti maitinimosi įpročius.
Ir dar šiandien buvo diena, kai labai norėjau žuvies. Aš esu mėsėdis sutvėrimas ir be žuvies galėčiau tverti labai ilgai. Bet kai jau užsinoriu suvalgyti kokią žuvytę, tą ir stengiuosi padaryti. O žuvies patiekalai, mano nuomone, tikrai labai tinka karštoms dienoms - su jais mažai vargo, iškepa gan greitai ir neapsunkina ir taip karštą dieną išsekinto organizmo.

ORKAITĖJE KEPTA MENKĖ


Naudojau:
2 menkės
2 svogūnai
1 raudona paprika
1 šaukštas sviesto
4 skiltelės česnako
sauja petražolių
2 nedideli stiebeliai rozmarino
2 vidutinio dydžio morkos
1 citrinos žievelė ir sultys
pusantro pomidoro
rausvoji himalajų druska ir pipirai

Gaminimas:

1. Smulkiai pjaustytus svogūnus ir papriką pakepinti keptuvėje ištirpinus sviestą kol suminkštės.
2. Indą, kuriame bus kepama, iškloti foliją ir supilti didžiąją dalį keptų svogūnų ir paprikų. Sudėti dalį supjaustytų morkų, pusę citrinos žievelių, lauro lapus, didžiąją dalį smulkinto česnako, supjaustytus pomidorus, supilti citrinų sultis, pasūdyti ir papipirinti pagal skonį.
3. Į žuvų vidų sudėti smulkiai supjaustytą česnako skiltelę, rozmarino stiebelius ir petražoles.
4. Žuvis sudėti į kepimo indą ant daržovių ir apkrauti likusiai produktais - keptais svogūnais ir paprikomis, morkomis, citrinos žievelėmis. Dar truputį pasūdyti ir papipirinti bei užkloti folijos lakštu.
5. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, nuimti viršutinį folijos lakštą ir kepti dar 20 minučių.

Originalus receptas iš Claire Yates "Optimali sveikata pagal paleo mitybą".

Ar gaminčiau dar kartą? Be abejo, taip. Menkė iškepė labai gerai, tiesiog byrėjo, bet nebuvo per sausa.

Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Recepte nurodyta, kad reikia vyno. Aš jį pamiršau, todėl bandyčiau su vynu. Ir tokiu būdu bandyčiau kepti ir kitas žuvis.

CUKINIJŲ SALOTOS


Naudojau:

Pusė cukinijos
Pusė raudonos paprikos
Keli vyšniniai pomidorai
Sauja burokėlių lapų
Sauja smulkintų petražolių
Druska ir pipirai

Gaminimas: 

1. Cukiniją supjaustyti bulvių skustuku. Tokiu būdu gaunami ploni cukinijų kaspinėliai.
2. Papriką supjaustyti juostelėmis, pomidorus perpjauti per pusę.
3. Dubenyje sumaišyti visus produktus - cukinijas, paprikas, pomidorus, burokėlių lapus, petražoles, pasūdyti ir papipirinti. Šįkart jokio padažo nenaudojau.

Salotų idėja iš Proud Italian Cook.

Ar gaminčiau dar kartą? Taip.

Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Gaminant šias salotas vietos improvizacijai yra labai daug - galima dėl bet kokias patinkančias daržoves, gardinti įvairiais sūriais ar kumpiais.



Beje, maisto fotografavimas vyksta su griežta priežiūra ir kontrole.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą