Lazaniją mėgsta visi. Tikriausiai visi. Ar bent jau didelė dalis valgytojų. Bet man pačiai tai nėra tas patiekalas, kurį nuolat gaminčiau ar labai mėgčiau valgyti. Makaronai su mėsa ir tiek. Tiesiog jei yra galimybė rinktis, aš greičiau pasirinksiu kokį kitą makaronų patiekalą, o ne lazaniją. Negana to, pastaruoju metu apskritai nevalgau miltinių patiekalų. O jei valgau, tai tik gamintus iš pilno grūdo ar kokių kitų rūšių miltų, tik ne kvietinių. Va dėl to visada ir ieškau tokių patiekalų variantų, kurie būtų ne tik skanesni, bet ir sveikesni.
Šis receptas nėra labai jau tikros lazanijos, nes joje nėra makaronų ir bešamelio padažo. Vien sluoksniais sudėliotos daržovės ir mėsa. Todėl drąsiai šį patiekalą galima vadinti tiesiog daržovių ir faršo apkepu.
Su šiuo patiekalu taip pat yra šiek tiek pasiknisimo, bet dėl man nežinomų priežasčių jį gaminau gerokai lengviau negu graikišką moussaką. Ir ingredientų sąrašas įspūdingesnis. Bet šitas apkepas man patiko gerokai labiau negu moussaka. Jie gi panašūs tarpusavyje - abu sluoksniuoti, abu su mėsos intarpais. Bet kartais gal tiesiog taip jau būna, kad vienas prilimpa labiau negu kitas.
Naudota:
2 pastarnokai
2 cukinijos
1 baklažanas
50 g špinatų
10 pievagrybių
1 didelė sauja šviežių bazilikų
500 g jautienos faršo
1 svogūnas
3 skiltelės česnako
2/3 puodelio sauso raudono vyno
100 ml pomidorų pastos
2/3 šaukštelio maltos džiovintos paprikos
rausvoji himalajų druska
šviežiai malti juodieji pipirai
alyvuogių aliejus
fermentinis sūris (nebūtinai)
vyšniniai pomirodiukai papuošimui
Gaminimas:
1. Pradedame nuo pastarnokų. Jie nuskutami ir supjaustomi plonais griežinėliais, sudedami į indą, kuriame bus kepama lazanija, apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Apkepę pastarnokai ištraukiami iš orkaitės ir paliekami laukti, kol bus paruošti kiti ingredientai.
2. Faršo sluoksnio eilė. Keptuvėje įkaitinamas aliejus ir pasūdžius apkepinamas smulkiai pjaustytas svogūnas. Kepinamas, kol karamelizuojasi. Įpylus dar šaukštą aliejaus sudedamas faršas, šaukštu ar mentele suskaidomas ir kepinamas, kol paruduoja. Supilamas vynas, sudedamas smulkiai kapotas česnakas, paprikos milteliai, pipirai ir druska (pagal skonį) ir kepama apie 4 minutes. Sudedama pomidorų pasta ir palaikoma keptuvėje, kol suburbuliuoja skysčiai. Sumažinama ugnis ir patroškinama apie 10 minučių.
3. Kol faršas troškinasi, baklažanas supjaustomas plonomis riekelėmis, pasūdomas ir paliekamas 10 minučių nuošalėje. Vėliau išsiskyrę skysčiai nupilami, keptuvėje įkaitinamas aliejus ir baklažano riekelės apkepamos iš abiejų pusių po minutę ar dvi.
4. Cukinija supjaustoma išilginėmis plonomis juostomis, griežinėliais supjaustomi šampinjonai.
5. Pasiimame kepimo indą, kuriame jau nekantriai laukia pastarnokai, ir pradedame sluoksniuoti visus produktus. Sluoksniuojame tokia eile: pastarnokai, sluoksnis cukinijų juostų, trečdalis faršo masės, baklažano griežinėliai, baziliko labai, šampinjonų griežinėliai, likusi faršo masės dalis, špinatai ir likusios cukinijų juostos (jos turėtų gražiai uždengti špinatus). Apšlakstoma alyvuogių aliejumi, apibarstoma pipirais,
6. Visas sluoksniuotis kepamas iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių. Jei yra noro ir jei leidžia įsitikinimai, likus kepti 20 minučių, kepinys apibarstomas tarkuotu fermentiniu ar Džiugo sūriu, orkaitės karštis padidinamas iki 200 laipsnių ir baigiama kepti.
7. Iškepusi lazanija papuošiama vyšniniais pomidoriukais ir atiduodama valgyti.
Originalus receptas iš Eat Drink Paleo.
Ar gaminčiau dar kartą? Tikriausiai taip.
Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Labai magėjo vieną sluoksnį padaryti bolivinių balandų, bet jau pritrūko valios.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą