2015 m. liepos 13 d.

Pastarnokų traškučiai

Apie pastarnokus nieko nežinojau iki praėjusios vasaros. Pavadinimas gal ir buvo girdėtas, bet apie skonį, išvaizdą ir panaudojimą neturėjau nė žalio supratimo. Nelabai jo ir reikėjo, nes man tikrai sočiai pakanka klasikinių daržovių - pomidorų, agurkų, cukinijų, baklažanų, kopūstų ir visokių tokių. O čia grįžo sesė ir užvežė tą pastarnokų madą. Nelabai gilinausi, kur ji juos naudoja, bet vieną dieną ji ėmė ir padarė pastarnokų traškučių pagal mano mėgstamoj paleo mitybos knygoj esantį receptą. Skanu! Ir sveika! Bent jau nekenksminga - be dirbtinių cukrų, gliuteno ir kitokių blogių.
Taip namuose atsirado pastarnokų traškučiai ir panašu, kad jie bus gaminami ganėtinai dažnai. Jie tikrai labai skanūs. Tinka ir vietoj sausainukų, nes yra švelniai saldūs. Bet gali tikti ir prie alaus ar prie gero filmo. Sakyčiau, labai geras užkandis mėgstantiems ką nors nuolat kramsnoti.
Tiesa, penkiems pastarnokams sudžiuvus orkaitėje, gavome kokias tris saujas traškučių. Todėl norint jais pamaitinti ar bent pavaišinti minią, tektų džiovinti gerokai daugiau, negu penkis pastarnokus. Tačiau tokiu pačiu būdu gali būti džiovinamos ir kitos daržovės - burokėliai, morkos, lapiniai kopūstai, gal ir kokie moliūgai ar saldžiosios bulvės.

Naudojau:

5 pastarnokus
1 apelsino sultis
3 šaukštus alyvuogių aliejaus
1 šaukštas medaus
druską ir grūstus pipirus

Gaminimas: 

Pastarnokus supjaustyti plonais griežinėliais. Šį užsiėmimą smarkiai paspartina elektrinė ar paprasta pjaustyklė. Dideliame dubenyje pastarnokų griežinėlius sumaišyti su aliejumi, apelsinų sultimis, medumi, druska ir pipirais. Jei medus neskystas, jį iš pradžių reikėtų ištirpinti mikrobangėje. Pastarnokai paskleidžiami į kepimo popieriumi išklotas skardas ir džiovinami žemos temperatūros (50-100 laipsnių) orkaitėje pradarytomis durelėmis, kol taps traškūs. Man šis procesas užtruko gerą pusdienį.


Originalus receptas iš Claire Yates "Optimali sveikata pagal paleo mitybą".

Ar gaminčiau dar kartą? Tikrai taip.

Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Pastarnokus pjaustyčiau dar plonesniais griežinėliais, kad greičiau išdžiūtų.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą