Bet, priešingai negu pavadinimas, patiekalas nėra toks sudėtingas ar labai ilgai gaminamas. Vienoje keptuvėje troškinasi troškinukas, o kitame kepa žiedinis kopūstas. Ir jokių didelių pjaustymų ar kapojimų, voliojimų trupiniuose ar dar ko. Tiesa, gali kiek užtrukti pačio žiedinio kopūsto susmulkinimas, bet tikrai parašysiu ganėtinai paprastą ir greitą būdą.
O iš tiesų tai keista, kaip keičiasi skoniai ir pomėgiai. Prieš keletą metų negalėjau pakęsti kumino. Pamenu, kažkada net nebaigiau valgyti pietų kiniečių restorane, nes patiekale (jau net nepamenu, kas ten buvo) buvo kumino gan daug. Pradėjusi su juo gaminti, iš pradžių dėdavau vos po truputį, kelis kartus mažiau negu nurodyta recepte. O šią vasarą jis man pradėjo patikti! Ne tiek, kad dėčiau jį visur ir visada. Ar kad be jo gyventi negalėčiau. Bet pastebėjau, kad įdedu tokį kiekį, kokio reikia, ir man dar vis jo mažoka. O orkaitėje apkepintos morkytės su kuminu yra apskritai netoli tobulumo. Gal kada ateis lakai, kai ir baravykus bei karpius valgyti pradėsiu?
Grįžtant prie paties patiekalo labiau norėtųsi aptarti tuos žiedinių kopūstų ryžius. Amerikietiškuose ir angliškuose bloguose, rašančiuose apie sveiką mitybą ar paleo mitybą jie yra labai populiarūs. Naudojami net kaip picos tešlos pakaitalas. Šių ryžių esmė yra labai smulkiai, geriausia su maistiniu kombainu, susmulkintas ir keptuvėje pakepintas žiedinis kopūstas. Ir viskas. Taip, kopūsto susmulkinimas gali užtrukti. O jei virtuvėje nėra virtuvinio kombaino ar bent jau tos kokteilinės, kurioje visi vaisių ir daržovių kokteilius daro, procesas gali gerokai pasunkėti. Iš patirties pasakysiu, kad blenderis čia negelbsti. Jis kopūstą sumala į košę, o ne sukapoja į smulkučius ryželius. Bet suma sumarum, šie ryžiai tikrai puikus garnyras ir prie mėsos patiekalų, ir prie va tokių vegetariškų troškinukų, pakeičiantis įprastinius ryžius ar kokias bulves. Ryžių likučius kitą dieną visai smagiai sunaudojau liekanų troškinukui su lašiša, brokoliais ir špinatais (neblogos liekanos, tiesa?).
Nenorint terliotis su žiediniu kopūstu ir jei leidžia įsitikinimai bei mitybos planas, visada galima naudoti įprastinius ryžius. Bet tada jau bus labai super sotu.
Naudota:
Troškiniui reikės:
1 šaukštelio maltos ciberžolės
1 šaukštelio malto kajeno pipiro
2 šaukštelių malto kumino
1 raudonojo svogūno
2 skiltelių česnako
3 cm tarkuoto šviežio imbiero
1 skardinės kokosų pieno
1 skardinės avinžirnių
200 g raudonųjų lęšių
100 g špinatų
kokosų aliejaus
druskos ir pipirų
Žiedinių kopūstų ryžiams reikės:
1 galvos žiedinio kopūsto
1 šaukšto kokosų aliejaus
1 baltojo svogūno
1/2 šaukštelio malto kardamono
200 ml kokosų pieno
Gaminimas:
1. Troškiniui įkaitinamas troškintuvas arba didelė keptuve ir be jokio aliejaus pakaitinami prieskoniai. Prisipažinsiu, šis žingsnis man pavyko iš antro karto. Pirmą kartą viską sudeginau, nes sudėjau į per daug įkaitusią keptuvę. Prieskoniai kaitinami apie 1 minutę ir tik tada jau dedamas aliejus. Į įkaitusį prieskoniuotą aliejų dedamas smulkiai pjaustytas svogūnas ir kepinamas apie 5 minutes. Sudedamas smulkiai kapotas česnakas ir imbieras, pakepinama dar porą minučių. Galiausiai supilamas kokosų pienas, suberiami avinžirniai ir lęšiai, uždengiamas dangtis ir viskas troškinama ant nedidelės ugnies 40 minučių. Likus 5 minutėms, sudedami špinatai, gerai išmaišoma ir dar patroškinama. Nuolat tikrinau, ar netrūksta skysčio. Ir jau kai matėsi, kad smarkiai mažėja, įpyliau virinto vandens.
Žiedinių kopūstų ryžiai iš arti |
Originalus receptas iš Madeleine Shaw "Get the Glow".
Ar gaminčiau dar kartą? Panašu, kad taip. Ir greit, ir paprastai pasigamino. O ryžius galima susismulkinti gerokai iš anksto ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Į vegetarizmą linkusioms šeimos narėms patiekalas labai patiko.
Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Mažiau jo suvalgyčiau vienu prisėdimu :) Retai pasitaiko šitaip smarkiai persivalgyti nuo nemėsiško patiekalo.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą