2015 m. birželio 28 d.

Mėsainis be bandelės

Prisipažinsiu, labai mėgstu mėsainius (burgerius, kitaip sakant). Esu išragavusi jų labai daug - ir pigesnių, ir brangesnių. Pradedant Hesburgeriu, baigiant Drama Burger. Turiu savo nuomonę, kur ir kodėl burgeriai skaniausi ir skirtingose miesto vietose siūlomus burgerius galėčiau lyginti ilgai. Dar labai mėgstu įvairius kepsnius, picas, makaronų patiekalus, bet burgerius mėgstu tikriausiai labiausiai.
O bet tačiau vieną dieną nutariau, kad mano super jautrios ir išprotėjusios odos problemas geriausiai gali išspręsti sveika mityba. Dar gali apspręsti vaistai, tačiau šiuo metu vien pagalvojus apie hormoninius vaistus norisi rėkti, verkti ir bėgti toli toli.
Nuotrauka iš pegasas.lt
Maitinimosi įpročius keisti galvojau jau seniai, bet nežinojau nuo ko pradėti, kol vieną dieną beklaidžiojant po knygyną akys užkliuvo už nukainotos Dallas Hartwig ir Melissa Hartwig knygos "Viskas prasideda nuo maisto. Visavertė mityba 30 dienų". Nusipirkau. Perskaičiau. Joje pakankamai aiškiai išaiškinamas įvairių medžiagų ir maisto produktų poveikis mūsų organizmui, savijautai, darbingumui bei pristatomi paleo mitybos principai.  Toks maitinimosi planas, kurio pagrindą sudaro mėsa, man, burgerių ir kepsnių mėgėjai, labai patiko. Ir dar prie tos mėsos reikia suvalgyti kalną daržovių. Mėsą ir daržoves aš mėgstu. Užsikabinau ir dar beskaitydama knygą atsisakiau saldumynų, kepinių ir pieno produktų.
Nuotrauka iš pegasas.lt
Po kiek laiko vėl klaidžiojau po knygyną ir paėmiau į rankas pavartyti Claire Yates "Optimali sveikata pagal Paleo mitybą". O čia, vaikyti, tikras paleo receptų lobynas. Pradedant padažais, užkandžiais ir baigiant desertais. Ir produktai tokie, kurių rasti Lietuvoje įmanoma. Kai kurių ieškant tenka pavargti, bet jų tikrai yra (ir kokosų miltų, ir tapijokos miltų, ir kokosų cukraus ir pan. galima rasti Assorti arba ekologiškų prekių parduotuvėse) . Nesusilaikiau nenusipirkusi, o viena iš pagrindinių priežasčių pirkti buvo šie mėsainiai be bandelės. Originalus receptas taip ir vadinasi. Ir kaip atsigavo mano nervų sistema, supratusi, kad sveikai besimaitinant GALIMA valgyti burgerius. Tik reikia rasti tinkančius.
Pastarosios knygos dar neperskaičiau, bet kiek pastebėjau, joje medžiagų ir kitų elementų reakcijos ir įtaka aiškinama gerokai moksliškiau ir sudėtingiau. Todėl besidomintiems paleo mityba ir neturintiems geros atminties sudėtingiems ir keistiems pavadinimams, patarčiau iš pradžių perskaityti Dallas Hartwig ir Melissa Hartwig knygą. Po jos antroji skaitosi kiek paprasčiau. Na nebent kasdien susiduriate su įvairių hormonų, riebalų ir kitų elementų pavadinimais ir jų veikimu. Tuomet pirmoji knyga pasirodys pernelyg elementari.

Mėsainių be bandelės receptas

Naudojau:
1 kg jautienos faršo
1 smulkiai pjaustytas svogūnas
4 smulkiai pjaustytos česnako skiltelės
2 kiaušiniai
sauja smulkiai supjaustytų petražolių
kelios juostelės šoninės
žiupsnis rausvosios Himalajų druskos
žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 išilginėmis juostelės pjaustytos cukinijos
1 nedidelis griežinėliais pjaustytas baklažanas
kokosų aliejaus
salotų lapai
Majonezui su Dižono garstyčiomis reikės:
3 šaukštų paprasto majonezo
1 šaukšo Dižono garstyčių
1 šaukštelis skysto medaus

Gaminimas: 
1. Iš pradžių - Majonezas su garstyčiomis. Mažame indelyje sumaišomi visi ingredientai į vienalytę masę. Pagal skonį galima įdėti daugiau garstyčių ar medaus.
2. Ištirpintame svieste pakepinami svogūnai ir česnakai, kol lengvai paruduoja.
3 Ataušę kepti svogūnai ir česnakai kartu su likusiais kepsnelių ingredientais (malta jautiena, kiaušiniais ir petražolėmis) sumaišomi į vienalytę masę ir rankomis formuojami maždaug vienodo dydžio kepsneliai.
4. Keptuvėje ištirpinus dar truputį sviesto į ją sudedami mėsos kotletai ir suplojami mentele, kad gautųsi plokšti kepsneliai. Kepama iš abiejų pusių po 5 minutes. Iškepusius kepsnelius rekomenduoja sudėti ant aliuminio folija uždangtos pjaustymo lentelės, bet aš juos sudėjau į paprastą lėkštę.
5. Kol kepsneliai kepa, cukinijos ir baklažanai patepami skystu kokosų aliejumi, apibarstomi druska ir pipirais bei kepami ant vidutinės ugnies įkaitintoje sausoje rantytoje grilinėje keptuvėje. Iškeptos daržovės taip pat atidedamos į šalį.
6. Sausoje keptuvėje taip pat pakepami šoninės gabalėliai.
7. Ruošiant mėsainius kiekvienas kepsnelis padedamas ant salotos lapo, o ant jo jau kraunami visi kiti ingredientai - baklažanai, cukinijos, šoninė, padažas.


Originalus receptas iš jau minėtos Claire Yates "Optimali sveikata pagal Paleo mitybą".

Ar gaminčiau dar kartą? Hell yeah, tikrai taip.

Ką daryčiau kitaip kitą kartą? Erdvės fantazijai šiame recepte sočiai - galima ir kitokių prieskonių į patį kepsnelį įdėti, ir kitokias daržoves ar padažus naudoti kaip priedus. Berašydama šį įrašą supratau, kad į kepsnelių masę pamiršau įdėti garstyčias, pomidorų pastą ir aitriąsias paprikas. Tai štai ir idėja kitam kartui - pagaminti kepsnelius tiksliai pagal originalų receptą. Laukite tęsinio.


P.S. Kol kas sunkiausia atsisakyti visko, kas panašu į duoną. Dėl pieno produktų tenka pasukti galvą tik tada, kai reikia padažo salotoms ar idėjų pusryčiams, todėl pasikankinusi porą savaičių susigrąžinau graikišką jogurtą ir migdolų pieną. O užsinorėjusi ko nors saldaus suvalgau saują datulių ar figų. Net silpna nuo jų saldumo pasidaro.

P.P.S. Nežinau, kas tai įtakojo labiausiai - ar pakeistas maistas, ar 10 seansų druskų kambaryje, ar didelės dozės nesveiko streso išgyvendinimas iš gyvenimo - bet odos pagerėjimus matau jau po pirmo mėnesio. Ir tai dar dažnai "sugriešiju" su kokia picute ar tetos nupirkta bandele.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą